Programma:

Presentatie Kristel Verrelst
Comedy-act door Fikske van ’t Periodiekske met”Plankenkoorts”
Info over het ballenproject vanuit Oeganda (Hannes De Meyer) (cfr infra)
Coverband de “Clintons”
Discobar Luc en Jos

Inkom: vrij
Mogelijkheid tot sponsoring van een voetbal (ter waarde van 10 euro) voor de dorpsjeugd van Oeganda

Beste vrienden en/of Kaleidoscoopsympathisanten,

Twee jaar geleden verhuisde ik van België naar Oeganda, een ontwikkelingsland in Oost-Afrika, waar ik voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (BTC, nu Enabel) ging werken. Ik ondersteun hier twee gezondheidsprojecten waarbij we zo’n 100-tal ziekenhuizen financieel en ook structureel ondersteunen. Ik hou me naast safari’s en zonnen vooral bezig met de strategische langetermijnplanning van deze ziekenhuizen, een uitdagende en leerrijke bezigheid.

Een tijdje geleden ontstond bij mij het idee om iets te doen rond voetbal en sport for development, een kleine passie en tevens de derde reden waarom ik hier zit.

Zoals jullie weten brengt sport plezier, is het gezond, zowel fysiek als mentaal, brengt het mensen samen, helpt het bij integratie, lost het conflicten op, is laagdrempelig, brengt respect en regels bij en laat het je even alle zorgen vergeten (+ 87 andere mogelijke positieve zaken). Voetbal is de universele sport bij uitstek, ook in Uganda (België is hier bijvoorbeeld zeer gekend omdat 93% van de mensen hier de Premier League volgt). maar de inwoners hebben vaak door extreme armoede (20% leeft met minder dan 1,9$/dag en nog veel meer in gewone armoede) geen geld om schoenen te kopen, laat staan een bal hebben om te voetballen. Ze voetballen dan met een een zelfgemaakte soort touwenbal en houten doelen (creatief zijn ze wel hoor) of gewoon niet.

Meer concreet zou ik erg graag zoveel mogelijk voetballen aan zoveel mogelijk communities en vluchtelingenkampen hier in Uganda leveren.

In November vorig jaar heb ik samen met 21.400 snelle Ugandezen meegedaan met de Marathon (/2) van Kampala. Omwille van de 18 hellingen en stijgingspercentages tot 44% heb ik mij laten sponsoren door vrienden en familie. 155 voetballen werden zo geschonken (wat overeenkomt met 4.978.600 mensen die zijn blij gemaakt tijdens 226.300 uur voetbal/jaar; zie wiskundige berekening). Dit overtrof mijn stoutste verwachtingen en die van Marijke en Herbert ook. Mensen zijn zeer lief!

Met deze benefietfuif doen Herbert en Hannes aan jou een kleine oproep om zoveel mogelijk ballen aan de Ugandese communities te sponsoren. Misschien iets klein van jou, maar een wereld van verschil voor de mensen hier.

Even praktisch

  • Een simpel rekensommetje leert dat elke geschonken bal gelijk staat aan het blij maken van 120 mensen per jaar en dit tijdens 1460 uur voetbal (1 uur=11-11= 22 mensen*4 uur voetbalplezier/dag*365 dagen) en dat is zeker niet overdreven. Meer ballen zorgen zelfs onverwacht voor nog meer plezier!
  • Ik zorg met jouw sponsoring voor de eerlijke aankoop van kwaliteitsvolle en duurzame handgemaakte voetballen via de erg professionele internationale vzw Alive and Kicking (aliveandkicking.org) die met hun productie en verkoop van zelf gemaakte voetballen meer dan 150 lokale Keniaanse families en talrijke andere projecten ondersteunen
  • Ik verzeker logistiek te land, ter zee of via de lucht en ter plaatse via 3 zeer goed werkende NGO’s die voetbal gebruiken in hun programma’s in Uganda:
    1. CCVS oftewel Centre for Children in vulnerable situations(centreforchildren.be): Belgische internationale NGO die in Uganda werken via scholen en communities en voetbal regelmatig gebruiken in hun programma’s rond psychologische rehabilitatie
    2. Tackle Africa (tackleafrica.org): Internationale NGO die werkt rond football for development en meer bepaald voetbal in kwetsbare communities (via opgeleide coaches) gebruikt ter preventie van HIV, child marriage en Female Genital Mutilation bij jongeren
    3. Save the Children (https://uganda.savethechildren.net): Internationale NGO die sport gebruikt in Child Friendly Centers (47) in de 9 vluchtelingenkampen in Uganda en zo 7,877 meisjes and 10,908 jongens (3-17 jaar) laten voetballen.

 

Ik zal er uiteraard voor zorgen dat alle voetballen zeer goed terecht komen en ik zal zelf ter plaatse gaan kijken (en proberen wat mee te voetballen).

Een fotocollage van jouw bal gebruikt in de door loting geselecteerde community + verslag wordt naar jou opgestuurd. Ik beloof om er niet op safari mee te gaan.

 

Nogmaals bedankt voor jouw zeer mooie daad!

Tot snel voor een drankje in de Kaleidoscoop!

Kussen

Hannes