Maandelijks gratis jazzcafé.

Jazz “over mensen en dorpen en over Wannes.
Muziek van de solo-cd “Van mensen en dorpen”, en de release van de 2de Wannes-in Jazz- CD. (in septet opgenomen)

“Van Mensen en dorpen”
Jokke Schreurs heeft een nieuwe cd uit, “Van mensen en dorpen”. 11 muzikale vertellingen over mensen die hij ontmoet heeft, of plaatsen waar hij iets mee heeft. Miniatuurtjes. Kleine schilderijen. Verklankingen, indrukken…
“…en gisteren vroeg mij nog iemand:”Hoe gaat dat dan, zo over iets of iemand vertellen met muziek?”. Awel, ik weet het niet goed. Er is een inhoud en een sfeer, en dan verschijnt op de één of andere manier een muzikaal thema. Dat kan tijdens het gitaarspelen zijn, maar meestal komt dat gewoon op straat of in het park of zo. ”
Jokke Schreurs heeft doorheen 45 jaar intensief gitaar spelen (een recente schatting komt op iets rond 80.000 uren) een -ik zeg niet: unieke- maar wel erg persoonlijke techniek ontwikkeld, die hem in staat stelt het hele spectrum -melodie, harmonie, bas en percussie- uit zijn ene gitaar te halen.
En dan begint de verschijning in levende lijve, na al die jaren nog altijd even spannend. Maar goed, wat dat betreft in goed gezelschap. Toots, Brel,… tot op het einde stikkezenuwachtig voor een concert. Jokke houdt ervan zich na het doorslikken van de eerste zenuwen, zo veel mogelijk te onderhouden met zijn publiek, zijn composities te duiden op een onderhoudende manier en gaandeweg ontstaat er gegarandeerd iets, conversatie, interactie, en dat kan alle kanten uit.

Wannes in Jazz Jokke Schreurs Septet
5 jaar geleden begon Jokke Schreurs te experimenteren met solo-bewerkingen voor gitaar van muziek van Wannes Van de Velde. Zijn idee was van in het begin de sterkste kanten van die muziek in de verf te zetten door ze een eigen leven te laten leiden, in plaats van ze na te spelen in traditionele “hommage”.
Gaandeweg schreef Henk de Laat zich in, verleid door de mogelijkheden van die muziek, die hij als Nederlander niet kende, en werkten ze samen een breder répertoire uit. Sam Vloemans en Luc Vanden Bosch waren ook onmiddellijk enthousiast over het idee, en droegen bij tot een veel bredere en eigenzinnige kijk op het répertoire van Wannes.
In 2017 hebben ze een eerste cd uitgebracht in het project Wannes in Jazz: Aquarel. Het Quartet is geslaagd in zijn bedoeling om Wannes’ werk toegankelijk te maken voor een ruimer en ook anderstalig publiek, gezien de tientallen optredens te lande, en het brede onthaal van de CD.
Het publiek beperkt zich niet tot Wannes-fans, die vaak verrast de muziek (her-)ontdekken. Het is gaandeweg uitgebreid tot brede jazzliefhebbers, die ook als dat Wannes Van de Velde hierin pas ontdekt, en herkent hoe authentiek zijn werk is en hoe het blijft aansluiten bij de beleving van de hedendaagse steden. In de woorden van Jokke Schreurs:
“ Wannes belichaamt als geen ander de ziel van zijn stad, de ziel van Antwerpen. Een bocht in een straat, de naam van een plein, een gebouw waar je tientallen keren achteloos voorbij gelopen bent,…alles draagt een verhaal in zich, verhalen die Wannes gretig opslorpte en gul en genereus vertelde. En in zijn verhalen ruik je het zweet van de dokwerker en het leed van de matroos, herken je het reikhalzen van gefnuikte levens en de echo’s van wat ver is maar door de heimwee heel dichtbij.
Zo en daarom willen wij over Wannes vertellen, in de taal die wij spreken en die over grenzen begrepen wordt. Wij willen dat vertellen met de gulle vrijgevigheid die “Jazz” genoemd wordt.”

Dat het project en de formule ook uitdagen op muzikaal vlak, bleek toen in de loop van de voorbije twee jaar steeds meer muzikanten zich intereseerden om er iets mee te doen, en in verschillende constellaties meegespeeld hebben.
Van in het begin was een tweede cd gepland, vermits het project een representatief beeld van Wannes’ sterkste muzikale werk wou geven, in een veelheid van jazz-stijlen. Op de arrangementen heeft Henk de Laat met Jokke zijn creativiteit losgelaten, in de ambitie van de muziek een tweede leven te geven, en als geen standards, dan minstens blijvers te creëren.
De tweede cd wordt dit voorjaar opgenomen met 8 muzikanten, waaronder de originele vier, maar ook doorwinterde zekerheden als Frank Vaganée en Jos Machtel werden erdoor verleid, evenals experimentelere jongeren van de nieuwe generatie, zoals Nabou Claerhout.
Vanaf de zomer van 2019 gaan ze in uitgebreide bezetting het répertoire ook life brengen, en met dit hoogtepunt de ervaring van het driejarige project bekronen.

De Muzikanten:
Jokke Schreurs (gitaar)
Studeerde bij o.a. Pierre Van Dormael. Toerde solo, met zijn eigen trio, met Warre Borgmans, met Gwen Cresens in Tanguedia, met Rum-veteranen Wiet Van de Leest en Paul Rans,…
Henk de Laat (contrabas en scat)
Studeerde contrabas aan het Conservatorium van Rotterdam en zang bij o.a. Deborah Brown en Gé Titulaer. Speelde o.a. Bij Shirley Bassey, Denise Jannah, Metropool Orkest, Rita Reys, Rony Verbiest…
Sam Vloemans(trompet, fluegelhorn, percussie)
Studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen en Rotterdam
Speelde bij Gabriël Rìos, Duveltjeskermis, Pieter Embrechts, Dez Mona, Buscemi… Talloze eigen producties (MiLT, Nachtmuziek, Bord du Nord,…)
Frank Vaganée (saxofoon, dwarsfluit)
Studeerde in Mechelen,Antwerpen, Keulen en New York, en heeft breed erkende docentencarrière (nu LUCA-Leuven). Oprichter en artistiek directeur van het Brussels Jazz Orchestra. Veelvuldige nationale en internationale prijzen, o.a. Oscar met BJO.
Nabou Claerhout(trombone)
Studeerde in Amsterdam en London, en heeft op jeugdige leeftijd al gespeeld met Bert Joris, John Ruocco, Dave Holland, Dave Douglas, e.a. Sinds 2014 optredens op North Sea Jazz, Gent Jazz, London Jazz,…Sinds 2016 quartet-project “NABOU” met eigen composities.
Luc Vanden Bosch (drums)
Studeerde aan het Conservatorium van Brussel
Speelde o.a. Bij het BRT Jazzorkest o.l.v. Etienne Verschueren, bij Vaya Con Dios, Olla Vogala,… En begeleidde in tal van hoedanigheden artiesten als Toots Thielemans, Johnny Griffin, Art Farmer, Clark Terry, Philip Cathérine,…
Jos Machtel (contrabas)
Studeerde aan het conservatorium van Hilversum. Heeft gewerkt in Nederland, USA, Spanje met o.a. Rick Hollander, Pedro Iturralde, Bram Wijnands, Metropole Orkest. In België vanaf 2000, Brussels Jazz Orchestra, Rebirth Collective, Tripod,…
Alano Gruarin(Piano)
ster in klassieke en jazz-piano aan LUCA-Leuven. Werkte samen met een veelheid van uiteenlopende artiesten (van Raymond van het Groenewoud, tot Carlo Nardozza, Kommilfoo, en Jef Neve…) en speelt met zijn eigen trio.

Praktisch:
De tweede cd in het project “Wannes in Jazz” verschijnt bij het label Wild Boar Music, en wordt opgenomen bij Pino Guarraci in Crescendo Studio, Genk, april 2019

Voor optredens (septet), contact en bookings: Lut Vansant 0477/175616
lvansant61@hotmail.com

Media:
CD-Recensie Aquarel Dani Heyvaert:
https://www.rootstime.be/index.html?https://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2017/JAN1/CD64.html
Audio (Aquarel – quartet): http://www.jokkeschreurs.com/muziek/