FIRENZE Is het waar dat de aartsbisschop van Firenze trouwde? Had er een moordaanslag plaats in de dom? Hoe zit het met het ei van Brunelleschi? Staat er een koeienkop op de dom? Liet een non zich schaken door een schilder? En wat met een hoofd van Michelangelo op het stadhuis? En nog veel meer raadselachtige vragen die zich stellen over één der mooiste kunststeden van de wereld.

VENETIË Waar komen de bronzen paarden op de San Marco vandaan? Hoe komt de Brug der Zuchten aan haar naam? Waar zat Casanova gevangen? Waarom is in het Palazzo Ducale het portret van een Doge overschilderd? Hoe wordt een gondel gebouwd? Trouwde de Doge werkelijk met de zee? Wat was een caccia al toro? Waar ontstond de carpaccio? Wie mag op het Canal Grande varen…?

Luc Verhuyck is oud-leraar aan het Sint-Gabriëlcollege te Boechout. 23 jaar lang begeleidde en gidste hij zijn leerlingen tijdens de traditionele Italiëreis. Het was hun “Grand Tour”, d.w.z. de voltooiing en vervolmaking van hun opleiding door de confrontatie aan te gaan met de Italiaanse cultuur en kunstschatten. Het werd ook de titel van zijn nieuwste boek, want Luc Verhuyck is tevens auteur.

Luc Verhuyck, “De Grand Tour in Italië, Onderweg in het mooiste land van Europa”, Pelckmans, 2021, 396 blz., 24,50 EUR

 

* PRIJS: 10,00 EUR (leden) – 13,00 EUR (niet-leden)

* INSCHRIJVING: door overschrijving op rekening BE35 7895 5445 3937 van NEOS Mortsel tegen uiterlijk 25/09/21

mededeling: “Firenze”

* INFO: Jan Liekens – janliekens.osteo@skynet.be