UITGESTELD NAAR ZATERDAG 12 JUNI
Diegenen die reserveerden, worden persoonlijk verwittigd.

“Als ik zou sterven, ……..”

Uw muziek, Wannes, gaat niet sterven. Die is sterker dan de tijd, en gaat zijn eigen honderd levens verder leiden. In de interpretatie van de vele muzikanten die ge geïnspireerd hebt, en de beleving van alle mensen die het willen horen en koesteren.

Wij doen het in jazz, met de veelheid van stijlen die gij ook bezigde, omdat jazz de taal is die wij spreken en die over grenzen heen begrepen wordt. In generositeit, om van uw unieke muziek een blijver te maken.

Selectie van Wannes-nummers die representatief zijn voor zijn invloeden en melodieën, uitgebracht op 2 CD’s, in resp. kwartet- en septet-bezetting.

Arrangementen: Jokke Schreurs en Henk de Laat

5 jaar geleden begon Jokke Schreurs te experimenteren met solo-bewerkingen voor gitaar van muziek van Wannes Van de Velde. Zijn idee was van in het begin de sterkste kanten van die muziek in de verf te zetten door ze een eigen leven te laten leiden, in plaats van ze na te spelen in traditionele “hommage”.

Gaandeweg schreef Henk de Laat zich in, verleid door de mogelijkheden van die muziek, die hij als Nederlander niet kende, en werkten ze samen een breder repertoire uit. Sam Vloemans en Luc Vanden Bosch waren ook onmiddellijk enthousiast over het idee, en droegen bij tot een veel bredere en eigenzinnige kijk op het repertoire van Wannes.

In 2017 hebben ze een eerste cd uitgebracht in het project Wannes in Jazz: Aquarel. Het Quartet is geslaagd in zijn bedoeling om Wannes’ werk toegankelijk te maken voor een ruimer en ook anderstalig publiek, gezien de tientallen optredens te lande, en het brede onthaal van de CD.

Het publiek beperkt zich niet tot Wannes-fans, die vaak verrast de muziek (her-) ontdekken. Het is gaandeweg uitgebreid tot brede jazzliefhebbers, en muziekliefhebbers tout court, die erkennen hoe authentiek het werk is en hoe het blijft aansluiten bij de beleving van de hedendaagse steden. In de woorden van Jokke Schreurs:

“ Wannes belichaamt als geen ander de ziel van zijn stad. Een bocht in een straat, de naam van een plein, een gebouw waar je tientallen keren achteloos voorbij gelopen bent,…alles draagt een verhaal in zich, verhalen die Wannes gretig opslorpte en gul en genereus vertelde. En in zijn verhalen ruik je het zweet van de dokwerker en het leed van de matroos, herken je het reikhalzen van gefnuikte levens en de echo’s van wat ver is maar door de heimwee heel dichtbij.

Zo en daarom willen wij over Wannes vertellen, in de taal die wij spreken en die over grenzen begrepen wordt. Wij willen dat vertellen met de gulle vrijgevigheid die “Jazz” genoemd wordt.”

Opnames en uitbreiding

Dat het project en de formule ook uitdagen op muzikaal vlak, bleek toen in de loop van de voorbije twee jaar steeds meer muzikanten zich interesseerden om er iets mee te doen, en in verschillende constellaties meegespeeld hebben.

Van in het begin was een tweede cd gepland, vermits het project een representatief beeld van Wannes’ sterkste muzikale werk wou geven, in een toepasselijke veelheid van jazz-stijlen.

De interesse van muzikanten en publiek hebben de lat hoger doen leggen, en voor de opnames van de tweede cd heeft Jokke een selectie gemaakt van geïnteresseerde excellente muzikanten die met hun verscheiden inbreng een heel geïntegreerd septet vormen – octet met de originele scat van Henk meegerekend.

De Muzikanten:

Jokke Schreurs (gitaar)
Studeerde bij o.a. Pierre Van Dormael en Philippe Catherine. Toerde solo, met zijn eigen trio, met Warre Borgmans, met Gwen Cresens in Tanguedia, met Rum-veteranen Wiet Van de Leest en Paul Rans, en in vele andere samenwerkingen.

Henk de Laat (contrabas en scat)
Studeerde contrabas aan het Conservatorium van Rotterdam en zang bij o.a. Deborah Brown en Gé Titulaer. Speelde o.a. Bij Shirley Bassey, Denise Jannah, Metropool Orkest, Rita Reys, Rony Verbiest…

Sam Vloemans(trompet, fluegelhorn, percussie)
Studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen en Rotterdam
Speelde bij Gabriël Rìos, Duveltjeskermis, Pieter Embrechts, Dez Mona, Buscemi… Talloze eigen producties (MiLT, Nachtmuziek, Bord du Nord, Cargomas…)

Frank Vaganée (saxofoon, dwarsfluit)
Studeerde in Mechelen,Antwerpen, Keulen en New York, en heeft breed erkende docentencarrière (nu LUCA-Leuven). Oprichter en artistiek directeur van het Brussels Jazz Orchestra. Veelvuldige nationale en internationale prijzen, o.a. Oscar met BJO.

Reserveringen